پاسداشت فرهنگی

گرامیداشت استاد همایون خرم

از پدری درستکار و آزاده و مادری فهیم و با احساس، پسری پا به عرصه وجود نهاد که نام او را “همایون” گذاردند. مادرش از شیفتگان موسیقی اصیل ایرانی بود و از مقام های موسیقی ایرانی به دستگاه همایون علاقه ای وافر داشت. به همین دلیل هم نام “همایون” را برای فرزند خود انتخاب کرد. امیر همایون خرم (زادهٔ ۹ تیر ۱۳۰۹)، نوازندهٔ نامدار ویلن، موسیقی‌دان ، آهنگساز و رهبر ارکستر اهل ایران و زاده‌ی بوشهر بود. او یکی از اعضای شورای عالی خانه موسیقی ایران بود. خرم در سن ۱۰-۱۱ سالگی به مکتب استاد صبا راه یافت و چند سال بعد به عنوان نوازندهٔ ۱۴ ساله، در رادیو به تنهایی به اجرا پرداخت. همایون خرم خالق تصنیف‌هایی نظیر غوغای ستارگان، رسوای زمانه، تو ای پری کجایی، شهزاده رؤیاها، طاقتم ده (ساغرم شکسته ساقی) و ده‌ها اثر دیگر است. همایون به موازات فعالیت عاشقانه و در عین حال محققانه در موسیقی ایرانی، از کسب علم نیز غافل نبود و در اکثر مراحل تحصیل از شاگردان ممتاز بود و تحصیلات عالیه خود را تا اخذ دانشنامه در رشته مهندسی برق ادامه داد. شایان ذکر است همایون خرم در ضمن تسلط در نوازندگی و بداهه نوازی، آهنگسازی خلاق و کم نظیر و در عین حال مسلط به ظرایف نظری و تئوریک موسیقی ایرانی است و از این نظر پژوهشگری با ارزش و محققی ممتاز به شمار می رود. کتاب «غوغای ستارگان» خاطرات هنری مهندس همایون خرم است که به بازار کتاب عرضه شده است. بخت یاری کرده و این خاطرات در زمان حیات ایشان منتشر شده است. خاطرات آقای خرم تقریبا شبیه و به شیوه کتاب سرگذشت موسیقی ایران زنده‌یاد روح‌الله خالقی نوشته شده است. لحن و بیان کتاب صمیمانه و خواندنی است و آقای خرم سعی کرده است آنچه را که خود می‌دانسته به همراه آنچه که از دیگر مکتوبات خوانده بوده است را در این کتاب 800 صفحه‌ای‌ گرد آورد. زنده یاد همایون خرم در مقدمه کتاب «غوغای ستارگان» از بزرگان موسیقی ایران نظیر شادروان مهدی خالدی، شادروان علی تجویدی، زنده‌یادحبیب‌الله بدیعی، زنده‌یاد پرویز یاحقی، شادروان جواد معروفی، جناب جلیل شهناز و جناب فرهنگ شریف یاد می‌کند. یک فصل کامل از کتاب «غوغای ستارگان» به زنده یاد استاد ابوالحسن صبا می‌‌پردازد که برای همگان به ویژه پویندگان دنیای هنر شامل نکات ارزنده بسیاری است. کتابهای ۱) ردیف اول چپ کوک (نوای مهر)؛ شامل آوازها، چهارمضراب‌ها، قطعات و تعدادی از آهنگ‌ها و ۲) ردیف دوم راست کوک؛ شامل تعدادی از پیش درآمدها، چهارمضراب‌ها و رِنگ‌ها  از دیگر آثار مکتوب ایشان است. به امید آنکه درازی سخن شوق خواندن را نمیراند، با یک بیت از حافظ شیرین سخن به پیشواز آخرین جملات می‌رویم: بس نکته غیرِ حُسن بِباید که تا کسی مقبولِ طبعِ مردم صاحب نظر شود استاد خرم در ۲۸ دی ۱۳۹۱ در تهران چشم از جهان فرو بست. لیکن یاد و خاطره ایشان به واسطه آثار ماندگارشان همچنان زنده و مانا است.

یادداشت از دکتر مریم اسماعیلی

در ادامه می‌توانید چند قطعه از آثار ایشان را بشنوید